fbpx

JEDINSTVENA I OGRANIČENA PONUDA SADA DOSTUPNA

SAZNAJTE VIŠE
close

Zvanično, proleće u Crnoj Gori počinje 20. marta, na dan prolećne ravnodnevnice. Općenito, dolazak proleća u Crnoj Gori može se osjetiti na obali već od sredine februara, kada prođu zimske kiše, biljke počinju cvjetati, i već nije hladno tokom dana u laganoj jakni. Praznici u Crnoj Gori 2024, kao i prethodnih godina, takođe počinju dugo prije sredine marta, od početka februara, i kalendar je prilično zauzet.

Kotor in Spring

Kulturni događaji i festivali

Koji praznik se najšire slavi u Crnoj Gori u februaru i martu? Naravno, karneval. Duž cijele jadranske obale, stanovnici dočekuju proleće tradicionalnim svečanim procesijama, maskenbalima i proslavama. Takvi praznici u Crnoj Gori su viševjekovna tradicija, koja potiče iz vremena Venecijanske Republike, koja je u različito vrijeme uključivala gradove današnje obale Crne Gore: Perast, Kotor, Budvu, Risan i Herceg Novi.

%title

Svake godine dolazak proleća počinje sa karnevalom u Kotoru i festivalom mimoze u Herceg Novom. U 2024, kotorski karneval otvoren je 3. februara u Prčanju i završiće se 3. marta velikom karnevalskom paradom, spaljivanjem lutke i koncertom na Trgu oružja u Kotoru. Festival mimoze u Crnoj Gori 2024. otvoren je 15. februara i takođe će završiti 3. marta šarenim karnevalom.

Karnevali se ne održavaju samo u Kotoru i Herceg Novom, već i u Budvi. Budvanski karneval odvija se krajem aprila – početkom maja i traje nekoliko dana. Ove godine njegovi tačni datumi još nisu objavljeni, ali u svakom slučaju, gledaoci mogu očekivati svijetle boje i kulturni odmor.

10 marta u Herceg Novom održaće se jedan od najneobičnijih crnogorskih prolećnih praznika – tradicionalne trke na domaćim bolidima. Planirano je da počne u 11 sati u Gradskoj kafani. Suština trka je da učestvuju trkači na domaćim vozilima, koja podsećaju istovremeno na sanke i skejtbord. Obično se trke održavaju kao deo festivala mimoze, ali ove godine vreme je unelo značajne korekcije, i trke su premeštene sa kraja februara na mart.

%title

Ljubitelji vina i ribe mogu posetiti godišnji festival vina i ukljeve 9. i 10. marta u Virpazaru, na obali Skadarskog jezera. Prednost festivala je što možete i besplatno probati i kupiti proizvode od lokalnih proizvođača – i to nije samo vino i riba, već i masline, razno povrće i voće, likeri i rakija, sirupi, sokovi, smokve, meso i još mnogo toga. Ukratko, biće pravo slavlje u duhu Crne Gore!

U martu, nakon festivala mimoze, štafetu cvijeća ponovo preuzima Kotor i malo selo Stoliv, gde se tokom proleća održavaju “Dani kamelija” – još jedan stari lokalni festival posvećen cvetu kamelije – simbolu Kotorskog zaliva. Prošle godine održan je krajem marta, aprila i maja, kako će biti ove godine, potrebno je pratiti najave u crnogorskim četovima i na lokalnim informativnim web stranicama.

“Dani kamelija” uključuju cijeli kompleks različitih događaja. To su izložbe cvijeća, svečani koncerti, jedriličarska regata, neobične trke ribara sa drvenim barkama. Sve se to dešava različitih dana, tako da se svi događaji mogu posetiti.

Državni i pravoslavni praznici u Crnoj Gori

Većina zvaničnih praznika i slobodnih dana u Crnoj Gori pada u maju, dok u martu i aprilu – nijedan. 8. mart se ne smatra neradnim danom u Crnoj Gori, ali je uobičajeno čestitati ženama i pokloniti im cvijeće.

Što se tiče maja, treba se moralno pripremiti. Zapamtite da od 1. do 3. maja u Crnoj Gori neće raditi ni prodavnice ni državne institucije ni servisne preduzeća, ali tu se ne završava. 5. i 6. maja 2024. pravoslavni hrišćani slave Uskrs. I ti dani se smatraju neradnim. Dakle, Crna Gora će odmarati prvih šest dana maja ove godine.

21. i 22. maja Crna Gora slavi Dan nezavisnosti. Podsetimo da je Crna Gora jedna od najmlađih država na svetu. Svoju nezavisnost proglasila je 21. maja 2006. Na državnim praznicima Crne Gore održavaju se narodna veselja i zvanični događaji.

Šta je bolje raditi u Crnoj Gori kada ništa ne radi? U maju se širom zemlje uspostavlja prijatno toplo vreme, pa je za majski praznici u Crnoj Gori najbolje posetiti prirodne atrakcije, kojih ovde ima mnogo. U maju obično počinju brojne ture i izleti, pa dosade neće biti ni vikendom.

Sportski događaji u Crnoj Gori

Pored kulturnih događaja, ovog proleća održaće se i sportski događaji. Crna Gora nudi ljubiteljima sporta i aktivnog odmora izuzetno bogat program. Plakat predstojećih sportskih događaja je sledeći:

31. marta u Podgorici održaće se Ultra-maraton Crna Gora 2024. Ako ste spremni da se takmičite sa drugim trkačima, sada se možete registrovati kao učesnik u pojedinačnim takmičenjima na distancama od 3, 5, 10, 21 i 50 km. Cena učešća u maratonu je 10 eura.

Još jedan događaj za ljubitelje trčanja – Ostroški polumaraton – održaće se 14. aprila. Njegova ruta počinje u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i završava se u manastiru Ostrog, poznatom ne samo po svojoj očaravajućoj lepoti, već i po serpentinama koje se uzdižu visoko u planinu.

28. aprila Kotor će postati sportski centar, gde će se održati trka Boka Bay Trail 2024. Njegova razlika nije samo u jedinstvenoj dužini distanci od 17,1, 33,5, 59,8 i 83 km, već i u složenosti ruta koje prolaze kroz planine oko Kotorskog zaliva. Učesnici će morati trčati ne samo po putevima, već i po terenu sa značajnim promenama nadmorske visine. Ove godine mnogi Rusi su potvrdili svoje učešće, pa je to odličan razlog da se pridružite i testirate svoju snagu!

%title

2. maja u Nacionalnom parku Durmitor održaće se trke sa preprekama “Durrador 2024 – Mini Bogaz”. Na distanci od 17 km organizatori pripremaju 25 prepreka. Oštar durmitorski sneg i druge prirodne prepreke su takođe uključene.

Konačno, maj može zatvoriti trka Plav Run 2024, koja će se održati 25-26. maja u gradu Plavu, na severu zemlje. Organizatori nude učesnicima distance od 5, 10 i 21 km. Više o ovoj trci možete saznati na web stranici Turističke organizacije Plava.

Ako su mart i april meseci koji mogu biti prilično hladni, onda maj može hrabro nazvati početkom sezone. Još uvek ima malo turista, primorski hoteli i restorani tek se otvaraju nakon zime, nema gužvi na putevima, ali topli dah mediteranskog leta već se približava, što znači da leto uskoro dolazi i da su pred nama još zanimljiviji događaji!