fbpx

JEDINSTVENA I OGRANIČENA PONUDA SADA DOSTUPNA

SAZNAJTE VIŠE
close

Ukoliko nemate porodično nasljeđe koje vam obezbjeđuje „krov nad glavom“, na raspolaganju su uvijek dvije opcije: iznajmljivanje ili kupovina. Nedoumica da li je iznajmljivanje stanova bolje od kupovine, i svi argumenti, se ipak, zasnivaju na subjektivnoj impresiji i životnoj situaciji pojedinca. Prednosti i nedostaci obje opcije e biti fokus ovog blog-a, i može biti svojevrtan vodič za kreiranje sopstvene odluke.  

IZNAJMLJIVANJE ILI KUPOVINA NEKRETNINE – ZA I PROTIV?

Redovni finansijski troškovi

Prije svega, i kupovina nekretnine u Crnoj Gori i iznajmljivanje zahtijevaju značajno visoku svotu novca, pa je preporučljivo imati stalan mjesečni prihod prije nego što se upustite u avanturu „kupovina stana“. Ako su vam finansijska sredstva ograničena, onda je iznajmljivanje bolje od kupovine. Zašto? Jer kao vlasnik kuće, osim što plaćate fiksni iznos svakog mjeseca za svoju hipoteku, imate i odgovornost da s vremena na vrijeme održavate/renovirate svoj dom. Jedna od prednosti iznajmljivanja je što uvijek možete nazvati stanodavca i prepustiti mu se da se pobrine za sve probleme. Nakon ogromne količine novca potrošenog na iznajmljivanje stanova, vi godinama kasnije, ipak, nemate svoju nekretninu, te morate nastaviti da svoj kapital na mjesečnu podstanarsku rentu.

Lustica bay apartmani

Kapara

Podstanari obično plaćaju mali sigurnosni depozit u iznosu mjesečne zakupnine, a kupci nekretnina moraju uložiti između 5% i 20% od ukupne cijene kako bi podigli kredit. Ovo je glavni razlog zašto se ipak većina odlučuje na postanarstvo, jer uglavnom ne posjeduju ušteđeni početni kapita. Ako razmišljate da je kupovina nekretnine u Crnoj Gori možda dobra opcija za vas, nemojte da vas od toga odvrati iznos prvobitnog ulaganja – on se nesumnjivo isplati na duže staze. Uvijek je bolje gledati na dugoročne dobiti nego na kratkoročnu uštedu.

Lustica bay apartman

Porez na imovinu

Fokus tema u kojoj možemo jasno vidjeti prednost iznajmljivanja u odnosu na kupovinu nekretnine jeste plaćanje poreza, koji je isključiva odgovornost vlasnika rezidencijalne jedinice.  Visina poreza na nekretnine zavisi od države, područja, veličine nepokretnosti, njene procijenjene vrijednosti, itd.  Kupovina nekretnina u Crnoj Gori je povoljnija nego u mnogim drugim evropskim zemljama, tako je i iznos poreza srazmjerno manji, te porez ne bi trebalo da vas brine, niti da bude razlog za odustajanje od kupovine.

Fleksibilnost u pogledu mjesta stanovanja

Ljudi koji iznajmljuju stanove se mogu slobodnije kretati jer nisu vezani za hipoteku ili kuću na određenom mjestu – oni uglavno donose lakšu odluku o preseljenju u novi grad, državu… Recimo, jednog momenta će vas zanimati iznajmljivanje stanova Tivat, a već nekoliko mjeseci kasnije ćete možda poželjeti promjenu – i selidba neće biti teška. Međutim, ne žele svi da putuju i često se sele. Osjećaj sigurnosti je za neke dragocjen, poznata zajednica donosi benefite kao i uređeni sistemi: škole, bolnice, teretane, tržni centri itd; Za te ljude kupovina nekretnine je izbor koji će ih definitivno učiniti sretnijima, smirenijima i zadovoljnijima.

Lustica bay

Pristup povoljnijem smještaju

Budući da iznajmljivanje stanova podrazumijeva i fleksivilnost u selidbi, podstanarima je lakše da pronađu jeftinije stambene prostore umjesto da budu dugotrajno zarobljeni u jednoj vrsti smještaja. Vlasnici kuća nerado se iseljavaju jer su možda već uložili previše novca u svoju nekretninu i prodajna cijena možda neće pokriti ove troškove.

Međutim, podstanari mogu biti izloženi neočekivanim promjenama svoje stanarine; od cjenovne promjene, do nekih drugih odluka stanodavca – ovo se zasigurno može izbjeći kupovinom svoje nekretnine.

Troškovi osiguranja

Polisa osiguranja kuće pokriva razne gubitke i štete unutar i izvan kuće (spoljašnja i unutrašnja oštećenja uslijed krađe, vandalizma, nevremena, eksplozija i drugih nepogoda), kao i povrede koje se događaju na imanju (vlasnici nekretnina su zaštićeni od tužbi koje drugi podnesu). Ako vas interesuje kupovina nekretnina u Crnoj Gori, onda treba da proučite i ponude različitih osiguravajućih kuća.

U mnogim zemljama postoje i razne polise osiguranja ličnih stvari podstanara (u slučaju krađe, požara ili sličnih događaja), koje nekad uključuju i zaštitu od odgovornosti i dodatne troškove života (recimo, pokriće troškova prehrane i smještaja u drugom mjestu dok je iznajmljeno mjesto privremeno nedostupno). Nažalost, kad se vrši iznajmljivanje stanova uTivtu, ili u nekom drugom gradu u Crnoj Gori, podstanarima je teže da pronađu te polise osiguranja – ne postoji ova kultura sporazuma.  S druge strane, kupci nekretnina imaju veliki izbor odličnih polisa.

Lustica bay plaza

Nestabilnost tržišnih trendova

Kada se posmatra način na koji se cijene nepokretnosti mijenjaju, ponekad je moguće uočiti određene obrasce. Međutim, ne postoji pouzdan način da se zna kada će doći sljedeće poskupljenje ili pojeftinjenje na tržištu nekretnina. I kupci i podstanari mogu doživjeti vrlo negativne posljedice promjene vrijednosti nekretnine, jer vrijednost utiče na visinu poreza na imovinu, visinu hipoteke, kao i na stanarinu. Iznajmljivanje stanova je problematičan jer praktično bespotrebno dajete više novca drugome, a ne dobijate nikakvo poboljšanje usluga ili prostora.

Kvalitet života

Mnogi faktori utiču na nivo zadovoljstva i generalnu sreću u životu, pa sve te segmente uzimamo u obzir kada razmatramo prednosti i mane iznajmljivanja i kupovine. Kupovina nekretnina u Crnoj Gori može potrajati malo duže iz birokratskih razloga i inicijalno je skuplja nego iznajmljivanje, pa zbog toga može negativno uticati na nečije raspoloženje i nivo stresa (posebno kod osoba koje se već nalaze u nesigurnom ili nepovoljnom položaju). S druge strane, kupovina povećava osjećaj sigurnosti i pripadnosti na duge staze, jer njom riješavate veliki životni zadatak.

Iznajmljivanje stanova Tivat je bolja opcija za ljude koji još uvijek nisu sredili stvari u svom privatnom životu i koji bi se loše osjećali ako bi se odlučili za dug i zahtjevan proces kupovine nekretnine. Oni koji su sigurni u svoje dugoročne ciljeve mogu odmah da potraže odgovarajuće mjesto i nekretninu za kupovinu.

Drustvo na dorucku

REZIME

Da li je iznajmljivanje bolje od kupovine, ili je zapravo obrnuto? Obje opcije imaju svoje prenosti i mane, tako da se sve svodi na ličnu percepciju, životnu fazu, prioritete, način života, i prije svega –finansijske prilike.

Ključni zaključci su sljedeći:

  • Iznajmljivanje je kratkoročno jeftinije, budući da u tom slučaju plaćate samo mjesečnu stanarinu plus račune, dok su vlasnici nekretnina zaduženi i za dodatne troškove (poreze, račune za popravku, održavanje, renoviranje, polisu osiguranja itd). Na duže staze, međutim, kupovina nekretnine u Crnoj Gori je definitivno pametnija opcija, jer sav novac koji potrošite, je zapravo novac koji ste uložili u nešto što će ostati u vlasništvu vaše porodice u godinama koje dolaze.
  • Podstanari imaju više slobode kada je u pitanju kretanje i putovanja, dok su vlasnici nekretnina više vezani za jedno mjesto. Ovo drugo takođe ima svoje značajne prednosti: bolji osjećaj zajedništva i stalni pristup nekim pogodnostima. Kao vlasnik nepokretnosti uvijek ćete znati šta se dešava u vašem susjedstvu i gdje možete da dobijete usluge koje su vam potrebne (ljekarski pregledi, obrazovanje, nabavka namirnica…). Kad iznajmljujete, to vam je sve neizvjesno.
  • Iznajmljivanje stanova je privremena aktivnost koja odgovara ljudima sa fleksibilnim ciljevima i neisplaniranom budućnošću; ljudima koji vole akciju i uzbuđenja, kao i ljudima koji su trenutno pod velikim stresom i nisu u poziciji da donose odluke sa dalekosežnim posljedicama.
Apartman lustica bay

Dakle, sljedeći put kada se zapitate da li su prednosti iznajmljivanja veće od koristi od posjedovanja nekretnine, sagledate sve strane ovog kompeksne odluke. Tek nakon toga donesite odluku o tome koja opcija je bolja za vašu konkretnu životnu situaciju.

Ukoliko želite kupiti nekretninu na atraktivnoj destinaciji i zajednici Luštica Bay, kreirali smo razlicite investicione pakete. Kontaktirajte nas putem e mail adrese: sales@lusticabay.com